Klasa 3 b HOT w ramach projektu Zdrowy styl życia postanowiła wykorzystać wiedzę o zdrowych przekąskach w praktyce. Podczas zajęć z Obsługi konsumenta pod czujnym okiem pani Iwony Paczuski dziewczyny przygotowały kilka propozycji zdrowych i szybkich przekąsek, które mogą zastąpić m.in. słodycze czy sklepowe ciastka śniadaniowe. Poniżej znajdziecie efekty ich pracy oraz kilka prostych przepisów do wypróbowania w domu.

Domowe pesto
Pęczek liści bazylii
Garść orzechów piniowych (można zastąpić innymi ulubionymi orzechami)
oliwa z oliwek
Duży ząbek czosnku
Ok 5-6 łyżek parmezanu
Czarnym pieprz mielony
Sól
Przygotowanie :
Wszystkie składniki, poza oliwą wsypać do blendera i zmielić. Powoli, cienkim strumieniem dolewać oliwę z oliwek aż do uzyskania konsystencji gęstej masy.

Ciasteczka owsiane z żurawiną:
Składniki:
¾ mielonych migdałów
½ szklanki mąki ryżowej lub pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki oleju kokosowego lub masła
½ szklanki rodzynek
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Układać łyżką na blasze do pieczenia i pieczec w temp. 180 stopni (góra – dół) przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Koktajl truskawkowy
Składniki:
1 kg truskawek
2 jogurty naturalne typu greckiego
2 łyżki miodu
3 łyżki kokosu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy.

Mus z nasionami chia
Składniki:
duży banan
2 łyżki nasion chia, można zastąpić siemieniem lnianym
szklanka mleka
łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze . Można udekorować świeżymi truskawkami.

3-składnikowe ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Składniki:
170 g płatków owsianych
0,5 szklanki mleka roślinnego
2 większe, dojrzałe banany,
ew. 1 płaska łyżeczka sody,
ew. odrobina tłuszczu kokosowego do wysmarowania papieru do pieczenia.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto układamy dużą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy w temp. 180 stopni (góra – dół) przez ok. 15 minut. Po tym czasie odwracamy ciasteczka na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.

SMACZNEGO!